Φαίη Μπλάχα - Βαγγέλης Στεφανάκης
Φαίη Μπλάχα – Βαγγέλης Στεφανάκης

Βαγγέλης Στεφανάκης | Κάθειρξη 20 ετών για τη δολοφονία της Φαίης Μπλάχα.

«Έσπασαν» τα ισόβια για τον Βαγγέλη Στεφανάκη, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία της συντρόφου του Φαίης Μπλάχα, πριν από περίπου τέσσερα χρόνια στη Νέα Μάκρη.

Το δικαστήριο, ομόφωνα, αναγνώρισε στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μετάνοιας μετά την πράξη καθώς δέχτηκε πως «προσπάθησε να άρει το αποτέλεσμα της πράξης του», πηγαίνοντας την 23χρονη στο νοσοκομείο αμέσως μετά τον ξυλοδαρμό της.

Οι δικαστές επέβαλαν στον Βαγγέλη Στεφανάκη κάθειρξη 20 ετών -πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε ισόβια – και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για πέντε χρόνια.

Σε ποινή φυλάκισης 2 ετών και 6 μηνών καταδικάστηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η αδελφή της 23χρονης, Μαριαλένα Μπλάχα η οποία κρίθηκε ενοχή για υπόθαλψη εγκληματία και ψευδορκία. Οι δικαστές, ομόφωνα, αναγνώρισαν στην κατηγορούμενη, η οποία επέλεξε να μην εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου και να εκπροσωπηθεί από το δικηγόρο της, το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας της έδρας, νωρίτερα, ζήτησε να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στους κατηγορούμενους.

Τα ελαφρυντικά

Η υπεράσπιση του κατηγορούμενου ζήτησε από το δικαστήριο να «σπάσει» τα ισόβια τα οποία είχαν επιβληθεί πρωτόδικα στον Βαγγέλη Στεφανάκη αναγνωρίζοντας του ελαφρυντικά. Συγκεκριμένα, ζήτησε από τους δικαστές να του αναγνωρίσουν τα ελαφρυντικά της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη καθώς «προσπάθησε να άρει το αποτέλεσμα της πράξης του» πηγαίνοντας την 23χρονη στο νοσοκομείο αμέσως μετά τον ξυλοδαρμό της.

«Την πήγε στο νοσοκομείο μετά το περιστατικό. Την πήγε στο νοσοκομείο για να ζήσει. Στη ζωή μου δε θα έχω δει ξανά τόσο εσφαλμένη απόφαση εάν δεν αναγνωρίσετε το συγκεκριμένο ελαφρυντικό. Δε σας φτάνει να του βάλετε 20 χρόνια κάθειρξη; Πώς θα απορρίψετε αυτό; Τι θα πείτε; Πώς θα το αξιολογήσετε;» ανέφερε ο δικηγόρος του 29χρόνου, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Επιπλέον, εισηγήθηκε να αναγνωρίσουν στον 29χρονο τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μέσα στη φυλακή.

Ο συνήγορος υπεράσπισης της Μαριαλένας Μπλάχα ζήτησε να αναγνωριστούν στην εντολέα του τα ελαφρυντικά του προτέρου έντιμου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της προσπάθειας άρσης των συνεπειών της πράξης της.

«Πέντε χρόνια μετά την πράξη δεν έχει απασχολήσει καθόλου και δεν έχει δημιουργήσει κανένα πρόβλημα», τόνισε ο συνήγορος της κατηγορουμένης Θ. Πλεύρης.

Η εισαγγελέας της έδρας, στην τοποθέτηση της απέρριψε τις αιτιάσεις της υπεράσπισης ζητώντας από τους δικαστές να μην αναγνωρίσουν στους κατηγορούμενος κανένα ελαφρυντικό. Όπως είπε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, «εισφέρθηκαν αρνητικά περιστατικά για τη ζωή του κατηγορούμενου που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η εν λόγω συμπεριφορά, δεν ήταν παραφωνία στον μέχρι τότε βίο του. Είχε χτυπήσει την παθούσα δυο φορές και ένα τρίτο άτομο. Έχει συμμετάσχει σε επεισόδιο προεκλογικό την περίοδο του 2012. Έχει χτυπήσει αδελφή του. Έχει εμπλακεί σε αστυνομικό τμήμα σε επεισόδιο. Αυτά τα περιστατικά είναι αρνητικά που εμποδίζουν αναγνώριση ελαφρυντικού στο πρόσωπο του.

Η μετέπειτα συμπεριφορά που κρίθηκε ένοχος, δεν ήταν παραφωνία στη ζωή του», τόνισε, μεταξύ άλλων, η εισαγγελέας αναφερόμενη στον Βαγγέλη Στεφανάκη.

Όσο αφορά την Μαριαλένα Μπλάχα η εισαγγελέας υπογράμμισε πως η συμπεριφορά της απέναντι στην αδελφή της υπήρξε εξυβριστική, «δεν συμμετείχε στις οικονομικές ανάγκες της οικογένειάς της και δεν στήριζε ψυχολογικά την οικογένεια της λόγω της ασθένειας της μητέρας της».

Επίσης, επισήμανε πως «δεν υπήρξε εκ μέρους της πρωτοβουλία να αλλάξει στάση αλλά βρέθηκε προ τετελεσμένων γεγονότων. Δεν προσπάθησε να περιορίσει τις συνέπειες των πράξεων της δείχνοντας ότι έχει μετανιώσει».

Χθες, η εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε την ενοχή και των δυο κατηγορουμένων. Η εισαγγελική λειτουργός υπογράμμισε πως
η άτυχη κοπέλα κατέληξε εξαιτίας των σφοδρών χτυπημάτων που δέχτηκε το μοιραίο βράδυ του Απριλίου του 2013 από τον σύντροφο της.

«Ο κατηγορούμενος χτύπησε την παθούσα γιατί τόλμησε να εναντιωθεί και την χτύπησε μέχρι θανάτου, κόβοντας πολύ νωρίς το νήμα της ζωής μιας κοπέλας που είχε όλη τη ζωή μπροστά της», είπε χαρακτηριστικά στην αγόρευσή της η εισαγγελέας η οποία έκανε λόγο για «επαγγελματικά χτυπήματα» αφού ο 29χρονος, όπως είπε, είναι γνώστης πολεμικών τεχνών.

Στην απολογία του ο κατηγορούμενος αρνήθηκε ότι είχε πρόθεση να σκοτώσει την σύντροφό του. Ο 29χρονος παραδέχτηκε πως χτύπησε την σύντροφο του με χαστούκια, την ώρα που καυγάδιζαν, επιμένοντας, ωστόσο, πως εκείνη τραυματίστηκε σοβαρά όταν κατά την πτώση της στο έδαφος χτύπησε το κεφάλι της στο αυτοκίνητο του.

twitter-logo-boxnews

Αναδημοσίευση από: newsbeast.gr – της Μαρίας Ζαχαροπούλου