Χαμός σε ANT1 και ALPHA - η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ
ANT1- ALPHA

Χαμός σε ANT1 και ALPHA –  η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ.

Οργισμένη ανακοίνωση των δημοσιογράφων του ΑΝΤ1 και του Alpha απέναντι στις διοικήσεις των σταθμών.

 Τους κοινοποίησαν το μεσημέρι την απόφασή τους για μείωση – ΣΟΚ ύψους 20% επί του μισθού για 4 μήνες στον ΑΝΤ1 και 10% για 10 μήνες στο Alpha

Συμφώνα με το newsit.gr και τον Γρήγορη Μελά, η διοίκηση του Ομίλου ΑΝΤ1 αποφάσισε περικοπές μισθών 20% σε όλους. Οι εργαζόμενοι λοιπόν καλούνται να υπογράψουν νέες συμβάσεις τετράμηνης διάρκειας που θα ισχύουν για το τελευταίο τετράμηνο του 2015.

Αν υπολογιστούν προηγούμενες περικοπές που έχουν φτάσει έως και το 30% έως σήμερα τότε εύκολα κάποιος συμπεραίνει ότι εργαζόμενοι μέσα σε έναν χρόνο έχουν δει τα εισοδήματά τους να μειώνονται κατά 50%! 

Αξίζει δε να σημειώσω ότι οι νέες περικοπές, συνυπολογίζοντας και το δώρο Χριστουγέννων είναι ίσοι με έναν μισθό αυτούς τους μήνες που θα ισχύσει η νέα περικοπή. Η διοίκηση μάλιστα του Ομίλου φαίνεται αδιαπραγμάτευτη στην απόφασή της αυτή και περιμένει τους εργαζόμενους να υπογράψουν ενώ όμως αρκετοί από αυτούς φοβούνται ότι η περικοπή δεν θα είναι μόνο για τους 4 αυτούς μήνες, από Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο του 2015 και δεν θα συνεχιστεί και την καινούργια χρονιά. 

Αξίζει επίσης να αναφέρω ότι στελέχη του Ομίλου λένε ότι πρόκειται για κερδοφόρα επιχείρηση που… αναγκάζεται όμως να λάβει αυτά τα μέτρα!

Γύρισαν τις περικοπές πίσω και προειδοποιούν με κινητοποιήσεις. 

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε συνέλευση των εργαζομένων στον Όμιλο ΑΝΤ1 και οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να μην υπογράψουν την περικοπή του 20% στους μισθούς τους που τους ζητήθηκε από τη διοίκηση.

Οι εργαζόμενοι μάλιστα ζητούν την αρωγή των ενώσεών τους ώστε να αντιδράσουν μαζικά στις περικοπές που συμβαίνουν και σε άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς. 

Αξίζει να αναφέρω ότι στη συνέλευση αναφέρθηκαν σε αυτές τις περικοπές που φαίνεται να θέτουν εν ισχύ και άλλοι τηλεοπτικοί σταθμοί χαρακτηρίζοντάς τες ως «σχέδιο της ιδιοκτησίας» να χαθεί ένας μισθός των εργαζομένων. Μετά τη συνέλευσή τους οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν τη διοίκηση του ΑΝΤ1 για την απόφασή τους λέγοντάς τους επίσης να μην αρχίσουν τα… μεμονωμένα τηλέφωνα πίεσης στους εργαζομένους για να υπογράψουν την περικοπή, τονίζοντας πως αν η διοίκηση του ΑΝΤ1 συνεχίσει να εμμένει στο σχέδιό της τότε θα υπάρξουν απεργιακές κινητοποιήσεις!

Τα ίδια και στον Alpha… χαμός

Ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Planet-Greece, και οι εργαζόμενοι του Alpha είναι εξοργισμένοι με τη διοίκηση του σταθμού, η οποία μόλις δύο ημέρες μετά τις εκλογές, κι αφού προηγουμένως οι εργαζόμενοι έδωσαν κατάθεση ψυχής όλες τις προηγούμενες ημέρες, κατά τη διάρκεια των εκλογών, του καλεί να υπογράψουν μείωση 10% για 10 μήνες.

Στη συνέλευση που πραγματοποίησαν αποφάσισαν κατά πλειοψηφία να μην γίνει αποδεκτή η εισήγηση της διοίκησης και εξουσιοδότησαν το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να μιλήσει απευθείας με τη διοίκηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη τρία μέλη της Ένωσης, που παρευρέθηκαν στη συνέλευση των εργαζομένων, συναντήθηκαν με την διευθύντρια προσωπικού και την κάλεσαν να σταματήσει άμεσα τα τηλέφωνα και τις πιέσεις προς τους εργαζόμενους και να προσέλθουν στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ για να δώσουν εξηγήσεις.

Απ’ ότι μαθαίνουμε, όμως, ανάλογες εισηγήσεις υπάρχουν και προς το Mega αλλά και προς τον Τ/Σ Star όπου αναμένεται οι εργαζόμενοι να πάρουν τις αποφάσεις τους. 

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

Ρεσιτάλ εργοδοτικής αυθαιρεσίας βρίσκεται σε εξέλιξη στα κανάλια, λίγες ώρες μετά τις εκλογές, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν τετελεσμένα.

Ήδη στον Τ/Σ «ΑΝΤΕΝΝΑ» ανακοινώθηκε μείωση μισθών της τάξης του 20%, μια μείωση που έρχεται να προστεθεί σε πολλαπλές άλλες τα τελευταία χρόνια.
Στον Τ/Σ «ALPHA» ανακοινώθηκαν με τον ίδιο αιφνιδιαστικό τρόπο μειώσεις 10% για το επόμενο δεκάμηνο ή 20% για 5 μήνες!

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει τις πρωτοφανείς αυτές κινήσεις των ιδιοκτητών ΜΜΕ και δηλώνει ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί τις παράνομες και καταχρηστικές ενέργειές τους.

Η ΕΣΗΕΑ στέκεται στο πλευρό των εργαζόμενων και στηρίζει την απόφασή τους να μην υποκύψουν στις πιέσεις της εργοδοσίας. Επισημαίνει ταυτόχρονα ότι για ανάλογες εκφοβιστικές – εκβιαστικές ενέργειες ιδιοκτητών ΜΜΕ έχουν ήδη εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους εργαζόμενους.

Το Δ.Σ. της Ενώσεως καλεί τους εργοδότες και τις Διευθύνσεις των τηλεοπτικών σταθμών να ενημερώσουν επίσημα και υπεύθυνα την ΕΣΗΕΑ και επισημαίνει προς πάσα κατεύθυνση ότι ο κλάδος βρίσκεται σε αγωνιστική ετοιμότητα και θα υπερασπιστεί με όλα τα μέσα που διαθέτει τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και το δικαίωμα της κοινής γνώμης για το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης από ΜΜΕ που οφείλουν να λειτουργούν νόμιμα, υπεύθυνα και με διαφάνεια.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ