Μάικ Πενς, Ταγίπ Ερντογάν
Μάικ Πενς, Ταγίπ Ερντογάν

ΗΠΑ και Τουρκία: Συμφώνησαν κατάπαυση πυρός στη Συρία.

Σταματούν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για να αποχωρήσουν οι κουρδικές δυνάμεις από την περιοχή. Αναμένεται η αντίδραση των Κούρδων.

Μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση που κράτησε περισσότερο από τέσσερις ώρες, η αμερικανική και η τουρκική αντιπροσωπεία συμφώνησαν σε μια κατάπαυση πυρός στην περιοχή της Συρίας.

Στη συνάντηση μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του Μάικ Πενς, αποφασίστηκε ανάπαυλα στρατιωτικών επιχειρήσεων για να επιτραπεί η αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων (YPG). Δεν έχει γίνει, πάντως, ακόμη γνωστή η αντίδραση των Κούρδων σε αυτό το σχέδιο.

Σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο «πήραμε ότι θέλαμε».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, τονίστηκε ότι η Τουρκία συμφώνησε να δώσει 120 ώρες χρόνο για να αποχωρήσουν οι κουρδικές δυνάμεις

Οι κυρώσεις κατά της Άγκυρας δεν θα τεθούν σε ισχύ, ενώ ΗΠΑ και Τουρκία συμφώνησαν να καταπολεμήσουν από κοινού τον ISIS. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι δεν θα διεξαχθεί καμία στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή του Κομπάνι.

Για τα νέα είχε προλάβει να προϊδεάσει ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω Twitter, όπου έγραψε «σπουδαία νέα έρχονται από την Τουρκία.

Σύντομα θα υπάρξει συνέντευξη Τύπου με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Ευχαριστώ τον πρόεδρο Ερντογάν. Εκατομμύρια ζωές θα σωθούν» έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η συνάντηση μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών κράτησε περισσότερο από τέσσερις ώρες, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες σε αρκετές περιπτώσεις ήταν πολύ έντονη.

Ερντογάν: Θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους – Δεν τον πτοούν οι κυρώσεις ΗΠΑ και ΕΕ

youtube-box-news-logo

πηγή: efsyn.gr