Αυστηρή απάντηση Παυλόπουλου σε Ερντογάν - Αδιαπραγμάτευτη η Συνθήκη της Λωζάννης
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Προκόπης Παυλόπουλος

Ακραίο παραλήρημα Ερντογάν κατά της Ελλάδας – Γλιτώσατε να γίνετε παστά ψάρια και πέσατε στη θάλασσα.

Νέες προκλήσεις και ακραίες δηλώσεις έρχονται από το μέτωπο της Τουρκίας δια στόματος Ερντογάν ο οποίος εξαπέλυσε πυρά κατά της Ελλάδας.

Σε ομιλία του στο Σαγγάριο την Κυριακή αναφέρθηκε εμμέσως στους  Έλληνες που κάνουν όπως είπε, «δηλώσεις μεγαλύτερες από το ανάστημά τους» και υπέδειξε πως «ρέπει να διαβάσουν βιβλία ιστορίας για το πώς σώθηκαν πέφτοντας στη θάλασσα».

«Αυτοί που θέλουν να φρεσκάρουν τη μνήμη τους  να κοιτάξουν την πρόσφατη ιστορία τους. Αυτοί που κάνουν δηλώσεις μεγαλύτερες από το ανάστημά τους, να διαβάσουν πρώτα ένα καλό βιβλίο ιστορίας. Να μάθουν πολύ καλά τη μάχη του Σαγγάριου, πώς σώθηκαν από το να γίνουν παστά ψάρια και πώς εγκατέλειψαν πέφτοντας στη θάλασσα», ανέφερε προκλητικά ο Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στη μάχη που έγινε στην περιοχή το 1921 κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας.

Με τις δηλώσεις αυτές ο Τούρκος Πρόεδρος φαίνεται πως απαντούσε στις δηλώσεις που είχε κάνει ο Προκόπης Παυλόπουλος την περασμένη εβδομάδα.

Αναφερόμενος στην Τουρκία ο Παυλόπουλος επεσήμανε ότι η χώρα μας επιδιώκει σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και στηρίζει την ευρωπαϊκή της προοπτική, αλλά αυτά εξαρτώνται «από τον πλήρη σεβασμό του συνόλου του διεθνούς και του Ευρωπαϊκού δικαίου, «ιδιαιτέρως δε, από τον πλήρη σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάνης και του Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο δεσμεύει την Τουρκία με την μορφή γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, εφαρμοζόμενων εν συνόλω και όχι επιλεκτικώς».

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας είχε επίσης υπογραμμίζει πως «η Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία κατοχυρώνει τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν αναθεωρείται ούτε επικαιροποιείται και είναι απολύτως σαφής, δίχως ν’ αφήνει ίχνος «γκρίζων ζωνών»» και πρόσθεσε:

«Τους λέμε, εδώ είμαστε, να ζήσουμε ειρηνικά, δημιουργικά. Τι πιο απλό, από το να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο, τι πιο απλό από το να σεβαστούν το Δίκαιο της Θάλασσας, τη Συνθήκη της Λωζάνης;».

«Μπορεί να μην έχουμε το έδαφος, εκείνο, το οποίο, ιστορικά θα μας αναλογούσε. Ξέρουμε όμως ότι αυτός ο τόπος, αυτή η Ελλάδα, έχει λόγο και υπόσταση στην ΕΕ. Αυτό καλούμε την Τουρκία να κάνει» συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος και κάλεσε την Τουρκία να «μετρά το μέλλον της», με το μέτρο «του πολιτισμού, της δημοκρατίας και της ελευθερίας».

«Εδώ είμαστε. Διαφορετικά ξέρουμε να είμαστε και απέναντι. Δε το θέλουμε, αλλά αν η ιστορία μας υποχρεώσει, θα το πράξουμε όπως το έκαναν και οι πρόγονοί μας» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Προηγουμένως ο Ερντογάν είχε εξαπολύσει επίθεση και εναντίον του ΝΑΤΟ, με αφορμή την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στο Αφρίν της Συρίας.

«Έι ΝΑΤΟ, πού είσαι;», διερωτήθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του κόμματός του στην Μερσίνη, κατηγορώντας τη Συμμαχία για «δύο μέτρα και δύο σταθμά».

«Η Τουρκία, στέλνει στρατεύματα στις ζώνες συγκρούσεων όταν της ζητείται, όμως δεν έλαβε καμία υποστήριξη, στην στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου κατά της κουρδικής οργάνωσης Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), στη βορειοδυτική Συρία. Για την Τουρκία η YPG είναι τρομοκρατική οργάνωση, όμως οι ΗΠΑ, σύμμαχός της στο ΝΑΤΟ, στηρίζουν τους μαχητές που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος» είπε ο Ερντογάν.

Ερντογάν – Κάντε πολλά παιδιά για να κατακτήσουμε τη Ευρώπη (video)

twitter-logo-boxnews

Αναδημοσίευση από: lifo.gr