Μαριάνο-Ραχόι-Κάρλες-Πουτζδεμόν
Μαριάνο Ραχόι – Κάρλες Πουτζδεμόν

Καταλονία – Διαλύει το κοινοβούλιο ο Ραχόι – «Δεν το αποδεχόμαστε» λέει ο Πουτζδεμόν.

Με την ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος η ισπανική κυβέρνηση αίρει προσωρινώς την αυτονομία της Καταλονίας, απομακρύνει τους αυτονομιστές, αναλαμβάνει την διακυβέρνηση της περιοχής και διαλύει το καταλονικό κοινοβούλιο.

Εκλογές θα προκηρυχθούν σε έξι μήνες, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Ραχόι σε διάγγελμά του προς τον Ισπανικό λαό, μετά από έκτακτη σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Όλες οι εξουσίες περιέχονται πλέον στο ισπανικό κοινοβούλιο και την κεντρική κυβέρνηση. Το άρθρο 155 που δεν είχε ενεργοποιηθεί ποτέ μέχρι σήμερα, δίνει την εξουσία στην κεντρική κυβέρνηση «να χρησιμοποιήσει ότι κρίνει απαραίτητο» για να πιέσει μία αυτόνομη περιφέρεια ώστε να επανέλθει στην νομιμότητα.

Οργή στη Βαρκελώνη

450.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βαρκελώνη υπέρ της ανεξαρτησίας, σύμφωνα με την καταλανική αστυνομία. Η αντίδραση στην Καταλονία δεν άργησε να έλθει. Συναυλίες από κατσαρόλες ακούστηκαν το μεσημέρι σε πολλές συνοικίες της Βαρκελώνης.

Το απόγευμα, ο Κάρλες Πουτζντεμόν ετέθη επικεφαλής μεγάλης διαδήλωσης στη Βαρκελώνη, η οποία αρχικά είχε οργανωθεί με αίτημα την απελευθέρωση των δύο ηγετικών στελεχών του αυτονομιστικού κινήματος της Καταλονίας που κατηγορούνται για «στασιασμό».

Περί τις 450.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την καταλανική αστυνομία, κατέβηκαν στους δρόμους φωνάζοντας «ελευθερία» και «ανεξαρτησία».

Δείτε το video:

Σημειώνεται πως χτες ο βασιλιάς της Ισπανία Φελίπε δήλωσε ότι το Κράτος έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει «αυτήν την απαράδεκτη απόπειρα απόσχισης…με τους νόμιμους δημοκρατικούς θεσμούς του».

Ο Πουτζντεμόν δηλώνει ότι έχει εντολή για να κηρύξει ανεξαρτησία, αφού οργάνωσε ένα δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση, η διεξαγωγή του οποίου είχε απαγορευθεί από την ισπανική δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τους αυτονομιστές, πάνω από δύο εκατομμύρια Καταλανοί , το 43% των ψηφοφόρων, ψήφισαν την 1η Οκτωβρίου κατά 90% υπέρ της ανεξαρτησίας, παρά τις βίαιες επεμβάσεις της αστυνομίας για την παρεμπόδιση της διεξαγωγής της ψηφοφορίας.

Η σκληρή πτέρυγα του συνασπισμού ωθεί τον Πουτζντεμόν προς την ρήξη με τη Μαδρίτη, όμως ο 54χρονος πρώην δημοσιογράφος διστάζει μπροστά στις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης και την έλλειψη υποστήριξης από το εξωτερικό.

Η Γαλλία και η Γερμανία καταδίκασαν κατηγορηματικά τις αποσχιστικές του ενέργειες και η Ευρωπαϊκή Ένωση επανέλαβε ότι δεν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Καταλονίας, η οποία θα αποκλεισθεί αυτομάτως από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι η κυβέρνησή του έλαβε αυτή την άνευ προηγουμένου απόφαση, για την αποκατάσταση της τάξης, για να διασφαλίσει την ουδετερότητα των περιφερειακών θεσμών και να εξασφαλίσει τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και την οικονομική δραστηριότητα, αλλά και για να προφυλάξει τα πολιτικά δικαιώματα όλων των πολιτών.

Αναμένεται έγκριση από την Άνω Βουλή της Ισπανίας -τη Γερουσία- όπου η ψηφοφορία είναι προγραμματισμένη για τις 27 Οκτωβρίου.

Εκτιμάται ότι με τη σημερινή απόφαση η Μαδρίτη θα αναλάβει και τον έλεγχο της περιφερειακής αστυνομίας, της Mossos d’Esquadra, της οποίας ο αρχηγός κατηγορήθηκε για ανταρσία γιατί δεν εμπόδισε το δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση την 1η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, τα μέτρα αυτά έχουν τη στήριξη και των κομμάτων της αντιπολίτευσης PSOE και Ciudadanos.

Ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν θα κάνει δηλώσεις στις 22:00 ώρα Ελλάδος. Την πληροφορία μετέδωσαν τα ισπανικά Μέσα χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Τι επιτάσσει το άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος

Το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος επιτρέπει στην κεντρική κυβέρνηση να αναλάβει απευθείας τη διοίκηση ισπανικών ημιαυτόνομων περιοχών σε περιπτώσεις κρίσεων. Μέχρι στιγμής δεν έχει ενεργοποιηθεί στη χώρα, από τότε που αποκαταστάθηκε η δημοκρατία.

Όπως αναφέρει, αν μια περιφερειακή κυβέρνηση «ενεργεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να απειλείται σοβαρά το γενικό συμφέρον της Ισπανίας», η Μαδρίτη «μπορεί να αναλάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να την υποχρεώσει να συμμορφωθεί δια της βίας».

Το άρθρο υποδιαιρείται σε δύο παραγράφους και έχει ως εξής:

1. «Εάν μία αυτόνομη κοινότητα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που της επιβάλλονται από το σύνταγμα ή άλλους νόμους ή πράττει με τρόπο ο οποίος ζημιώνει το γενικό συμφέρον της Ισπανίας, η κυβέρνηση, αφού υποβάλει επίσημη διαμαρτυρία στον Πρόεδρο της Αυτόνομης Κοινότητας και στο βαθμό που δεν θα ικανοποιηθεί από την απάντησή του, μπορεί, με την απόλυτη πλειοψηφία της Γερουσίας, να υιοθετήσει μέσα τα οποία η ίδια κρίνει απαραίτητα ώστε να επιβάλει την εκπλήρωση αυτών των υποχρεώσεων και τον σεβασμό του προαναφερθέντος γενικού συμφέροντος».

2. «Σε ότι αφορά την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στην προηγούμενη παράγραφο, η κυβέρνηση μπορεί να δίνει οδηγίες προς όλες τις αρχές των Αυτόνομων Κοινοτήτων».

Ραχόι – «Δεν έγινε κανένα δημοψήφισμα απόψε – Σήμερα νίκησε η Δημοκρατία»

twitter-logo-boxnews

Αναδημοσίευση από: zougla.gr