Άνγκελα Μέρκελ , Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Άνγκελα Μέρκελ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Γερμανικές εκλογές – Φεύγει ο Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών;

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από το κόμμα των συντηρητικών στην Γερμανία άσκησαν πιέσεις στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την Τρίτη με στόχο να αποχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικών και να αναλάβει επικεφαλής της Bundestag, όπου πλέον θα βρίσκονται και πολλά ακροδεξιά μέλη.

Σημειώνεται ότι ο Σόιμπλε έχει αναλάβει καθήκοντα στου γερμανικό υπουργείο Οικονομικών από το 2009 με μια πολύ επιτυχημένη καριέρα, ωστόσο έπειτα από τις εκλογές της Κυριακής, στις οποίες η Άνγκελα Μέρκελ νίκησε αλλά με μεγάλες απώλειες καθώς το ακροδεξιό κόμμα AfD απέσπασε υψηλά ποσοστά, η καταλληλότητα του ΥΠΟΙΚ στο πόστο του τίθεται πλέον υπό αμφισβήτηση.

H είσοδος των ακροδεξιών του AfD στη γερμανική Βουλή έχει προκαλέσει ανησυχία στους επιτελείς της καγκελαρίου, που βλέπουν στο πρόσωπο του Σόιμπλε τον ιδανικό άνθρωπο, προκειμένου να διατηρηθούν οι ισορροπίες στο Κοινοβούλιο.

«Δεδομένης της νέας κατάστασης στο Κοινοβούλιο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα ήταν από κάθε άποψη το πρόσωπο που θα μας έκανε καλό τώρα» εξηγούν πηγές των Χριστιανοδημοκρατών.

Μετά τις εκλογές της Κυριακής, το συντηρητικό κόμμα της Μέρκελ παραμένει η μεγαλύτερη δύναμη στο Κοινοβούλιο αλλά όχι τόσο ισχυρή αφού δεν μπορεί να συνεργαστεί με τους Σοσιαλδημοκράτες, και έχει πλέον ως μόνη διέξοδο έναν συνασπισμό με τους FDP και τους Πράσινους.

Οι τόνοι στη Βουλή αναμένεται πάντως να είναι υψηλοί κυρίως λόγω της παρουσίας των ακροδεξιών της AfD οι οποίοι μπήκαν στο Κοινοβούλιο έπειτα από μισό και παραπάνω αιώνα.

Η ανάληψη καθηκόντων στο υπουργείο Οικονομικών από κάποιον εκλεκτό των FDP και όχι από τον Σόιμπλε θα δώσει την ευκαιρία στους Ελεύθερους Δημοκράτες να μειώσουν τους φόρους και επίσης να αντιταχθούν στα σενάρια της ολοκλήρωσης της Ευρωζώνης που πρότεινε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ θα μπορούσε να είναι το αντάλλαγμα της συνεργασίας που θα προσφέρουν οι FDP στη Μέρκελ για την δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού.

Δεν είναι τυχαίο ότι την περασμένη εβδομάδα, η Μέρκελ μιλώντας στη γιορτή για τα γενέθλια του Σόιμπλε που έγινε 75 ετών, απέτισε φόρο τιμής στα 45 έτη του ως μέλος του κοινοβουλίου, αλλά δεν έδωσε σαφές μήνυμα αν θα τον διατηρήσει στη θέση του υπουργού Οικονομικών μετά τις εκλογές. – Με πληροφορίες από Reuters.

Ποιοι είναι οι ακροδεξιοί του AfD που συντάραξαν την Ευρώπη

twitter-logo-boxnews

Αναδημοσίευση από: lifo.gr