Γιώργος Αυτιάς, Άδωνις Γεωργιάδης
Γιώργος Αυτιάς, Άδωνις Γεωργιάδης – «πλατωνική ηδονή»

Η «πλατωνική ηδονή» του Αδώνιδος – της Βίκυς Μιχαλονάκου.

«Δεν μπορείς να φανταστείς την ηδονή που αισθάνομαι, πολιτική ηδονή, πλατωνικής φύσης… με την στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και δη του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μολονότι πολλά στελέχη της Κουμουνδούρου διαδήλωναν επί χρόνια κατά της αμερικανικής πολιτικής».
viky 10

Της: Βίκυς Μιχαλονάκου

Τάδε έφη, Άδωνις Γεωργιάδης στην πρωινή εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΪ, σχολιάζοντας με ιδιαίτερα καυστικό ύφος τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στα εγκαίνια της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για προεκλογικά τερτίπια του Μεγάρου Μαξίμου και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για υποκρισία, δηλώνοντας μεταξύ άλλων: «Ο Αλέξης Τσίπρας έταξε στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης φοροελαφρύνσεις για την περίοδο 2021-22 λες και θα είναι πρωθυπουργός τότε».

Αναφερόμενος δε στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι η τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ, τόνισε με έμφαση ότι αυτό αποδεικνύει εκ νέου πως στο όνομα της καρέκλας τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είναι διατεθειμένα να προδώσουν ότι έλεγαν παλαιότερα.

Επιπλέον σε ένα κρεσέντο άκρατου λαϊκισμού μεταξύ εθνικισμού και φιλοσοφικού στοχασμού, επιχειρεί με αυτοκαταστροφική χαιρεκακία να ερμηνεύσει την «πλατωνική ηδονή» που νιώθει ο ίδιος, κατά δήλωσή του: «Χαίρομαι που επιτέλους ο κ. Τσίπρας και η αριστερά στην Ελλάδα, όσο είναι αριστερά αυτή, έκλεισε το κεφάλαιο του αντιαμερικανισμού… Δεν μπορείς να φανταστείς την ηδονή που αισθάνομαι, πολιτική ηδονή, πλατωνικής φύσης… όσο τους σκέφτομαι όλους αυτούς που καίγανε αμερικανικές σημαίες, τώρα να κάθονται προσοχή ακούγοντας τον αμερικανικό εθνικό ύμνο…».

Αλλά τι θέλει να πει ο «ποιητής», τι κρύβεται πίσω από το φιλοσοφικό κίνητρο της σκέψης του, πίσω από τον μεταφορικό τρόπο παρουσίασης της «πλατωνικής ηδονής»;

Όπως επισημαίνει ο Δρ. Γεώργιος Μανιάτης:

«Η πλατωνική ηθική εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της αρχαιοελληνικής ηθικής του ευδαιμονισμού. Έτσι, και για τον Πλάτωνα το ανώτατο αγαθό και το τέλος της ζωής για τον άνθρωπο είναι η ευδαιμονία που συνίσταται στην ανώτατη καλλιέργεια της ψυχής και στην ανώτατη ανάπτυξη της ηθικής και λογικής φύσης του ανθρώπου. Στον «Φίληβο» ο Πλάτων αποφαίνεται ότι ο ευδαιμονικός βίος είναι ανάμεικτος από την σοφία και την ανωτέρου είδους ηδονή, αποδεχόμενος μόνο τις αγνές, υγιείς, φρόνιμες ηδονές του μέτρου. Επειδή η ευδαιμονία αποκτάται δια της αρετής, εξαρτάται άμεσα από αυτήν, καθώς ο αληθινά ευδαιμονικός άνθρωπος είναι ο αληθινά ενάρετος άνθρωπος».

Κατά τα άλλα, ο πολυπράγμων αντιπρόεδρος της ΝΔ και δεινός τηλε-βιβλιοπώλης, προβάλλεται ως θεματοφύλακας ιστορικών πατριωτικών παρακαταθηκών και της αρχαιοελληνικής κληρονομιάς.

Μέσα από την ρητορική μίσους, το σύστημα των τηλεπωλήσεων, η ιστορία, η ιστορική γνώση γίνεται αναλώσιμη, μέσα από κραυγές, οιμωγές και από υστερισμούς, συμβάλλοντας έτσι τα μάλα εις την προαγωγή της Ελληνικής Γραμματείας και εις την ηθική θεωρία περί ευδαιμονισμού του Πλάτωνα.

Γεωργιάδης | Νιώθω «πλατωνική ηδονή» με τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς τις ΗΠΑ (video)

twitter-logo-boxnews