Από την real πολιτική του Μητσοτάκη στο απόλυτο surreal των καναλιών
Κηδεία του Μητσοτάκη

Από την real πολιτική του Μητσοτάκη στο απόλυτο surreal των καναλιών.

Η ταφή του μακαρίτη: τα «χαρίσματά» του, οι διατροφικές του συνήθειες, τα μυστικά ευζωίας του ηθοποιού Σπύρου Μπιμπίλα, τα « ντολμαδάκια της Μαρίκας» σε πρώτο πλάνο.

Υπάρχει και αυτή η τηλεόραση!

Οι περιγραφές των δημοσιογράφων για την κηδεία του Μητσοτάκη από τα τηλεοπτικά κανάλια ποικίλουν, ανάλογα από ποια ιδεολογική σκοπιά προσεγγίζει το κάθε κανάλι το ζήτημα.

Υπήρχαν περιγραφές που εκβιάζουν τη συγκίνηση μέσα από υψηλούς τόνους μελοδραματισμού: «Δεν άντεξε «έσπασε» ο Κυριάκος, συντετριμμένη η Ντόρα» ενώ δεν έλειψαν και οι έντονα σπαραξικάρδιες: «Σπάραξε ο τέως βασιλιάς, βαθύτατα συγκινημένος όταν βρέθηκε μπροστά στη σορό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη».

Άλλες περιορίστηκαν σε μια πιο μινιμαλιστική γραφή με μια έντονα ελεγειακή διάθεση: «Παρατεταμένο χειροκρότημα και η ιαχή «Μητσοτάκης, Μητσοτάκης» δόνησαν την ατμόσφαιρα έξω από τη Μητρόπολη».

Άλλες, εμμέσως πλην σαφώς πολιτικής χροιάς και σκοπιμότητας, έριξαν το βάρος στη ρεαλιστική πολιτική του εκλιπόντος, αναγνωρίζοντας το μεγαλείο του πολιτικού ανδρός στην συμβολή του στην «εμπέδωση της συμφιλίωσης και  στην ανοικοδόμηση της Ελλάδας».

Ομολογουμένως, όμως, την πρωτοκαθεδρία στον λαϊκισμό και απόλυτο σουρεαλισμό, είχε η εκπομπή «La Biri Biri» που οι περιγραφές για τον εκλιπόντα, έφθασαν σε ακραία σημεία που προκαλούσαν μια διάθεση θυμηδίας και κλαυσίγελου.

Η παρουσιάστρια και το πάνελ στο ύψος των περιστάσεων, κινούμενοι μεταξύ αφελούς  προσέγγισης life style  και γκροτέσκου χιούμορ, ανέλυαν τα «χαρίσματα»…(γκαντεμιά) του μακαρίτη, τις διατροφικές συνήθειές του που του εξασφάλισαν τη μακροβιότητα, διανθισμένες από τις προσωπικές εμπειρίες του καλεσμένου της εκπομπής Σπύρου Μπιμπίλα, ο οποίος αποκάλυπτε παράλληλα και τα δικά του μυστικά της ευζωίας και της αιώνιας νεότητας.

Παράλληλα, η περιγραφή του συνεργάτη της εκπομπής που παρακολουθούσε την νεκρώσιμο ακολουθία στη Μητρόπολη περιελάμβανε και μια παγκόσμια αποκλειστικότητα: «την κουμπαριά του με τον μακαρίτη που είχε βαφτίσει, όπως αποκάλυψε ο ίδιος, τη μητέρα του».

Ενώ τα «περίφημα ντολμαδάκια της Μαρίκας» σε επαναλαμβανόμενα πλάνα, ως φαίνεται άνοιξαν την όρεξη του ηθοποιού Μπιμπίλα, ο οποίος μασουλώντας βλαστούς από φακές, ξηρούς καρπούς και φρούτα και άλλα βιολογικά προϊόντα που ήταν αραδιασμένα μπροστά του, συμπλήρωναν το λιτό μενού της  εκπομπής προσαρμοσμένο στην «επικήδεια τελετή», προφανώς για να αποτίσουν φόρο τιμής στον εκλιπόντα.

Η ελληνική τηλεόραση έχει περιέλθει σε μια κατάσταση απόλυτης υποκουλτούρας και νεκροφάνειας!

 

viky 10Της: Βίκυς Μιχαλονάκου