Βίκυ Μιχαλονάκου | Συνέντευξη «φωτιά» για ριάλιτι και νέα τηλεοπτικά πρόγραμμα
Βίκυ Μιχαλονάκου

Βίκυ Μιχαλονάκου | Συνέντευξη «φωτιά» για ριάλιτι και νέα τηλεοπτικά προγράμματα.

Βίκυ Μιχαλονάκου – Ρηξικέλευθη, άκρως αφοριστική με τον πύρινο και συνάμα ποιητικό της λόγο κατακεραυνώνει την υποκρισία και τον «ηθικισμό» μιας εποχής, που την ήθελε “πρωθιέρεια της Cult TV”, μετά από 30 και πλέον χρόνια ευδόκιμης και επιτυχημένης πορείας στην έντυπη και ηλεκτρονική δημοσιογραφία.

Εξακοντίζει τα βέλη της ενάντια στην εθελοδουλία και την υποταγή των ιδιωτικών καναλιών σε «καρακιτσάτα» τουρκικά και βλαχομπαρόκ ξενόφερτα προγράμματα, τα οποία προσανατολίζονται  σε ένα ανθρωποβόρο και σοκαριστικό περιβάλλον».

Σήμερα η  γνωστή δημοσιογράφος και τηλεπαρουσιάστρια Βίκυ Μιχαλονάκου–  η πάλαι ποτέ Πρόεδρος του «Ερωτοδικείου» -σπάει τη σιωπή της στο Youweekly.gr και τον Γιώργο Κακογιάννη, κρίνει παλιούς και νέους παρουσιαστές και καταδικάζει αναφανδόν τα φετινά προγράμματα της ιδιωτικής τηλεόρασης, με πρώτα απ’ όλα τα realities: «Power of Love» και «Game of Love»…

Ποζάρει στον φωτογραφικό φακό του You weekly.gr, μετά από τόσα χρόνια  εντυπωσιάζει με την εικόνα της, καθώς φαίνεται ότι ο πανδαμάτωρ χρόνος δεν την άγγιξε καθόλου με το μαγικό νυστέρι του- αειθαλής και αεικίνητη, σαν να μην έχει περάσει ούτε μία ημέρα από πάνω της.

Η ίδια δίνει το τηλεοπτικό και υπαρξιακό της στίγμα

«Η Βίκυ Μιχαλονάκου ήταν και είναι αντί, κόντρα στις αστικές συμβάσεις, κόντρα στα ρεύματα.  Το μόνο που έκανα ήταν να ρίξω λίγο φως στο τηλεοπτικό έρεβος του «υπογείου», που έχει αναλύσει διεξοδικά και τόσο εύστοχα ο «Μαύρος Πατριάρχης» Ηλίας Πετρόπουλος, πάνω στο οποίο εδράζεται το αστικό και ουκ ολίγες φορές το υποκριτικό «savoir faire».

Κάποτε είπαν πως το «Ερωτοδικείο» ήταν «προϊόν υποκουλτούρας». Τι θα τους απαντούσατε σήμερα με βάση τα όσα προβάλλονται στην τηλεόραση;

«Η κουλτούρα είχε ήδη εκλείψει από καιρό στην Ελλάδα, ούτε διανόηση υπήρχε, ούτε ψευτοδιανόηση. Υπήρχαν ορισμένοι «κουλτουριάρηδες» σιτιζόμενοι από τα κομματικά πρυτανεία».

Βίκυ Μιχαλονάκου - Συνέντευξη
Βίκυ Μιχαλονάκου – Συνέντευξη

Θέλω να συγκρίνετε το «Ερωτοδικείο» με τα σημερινά «Power of Love» και «Game of Love».

«Τα ριάλιτι αυτά πρόκειται για χυδαία και ωμά πορνογραφήματα που προσφέρονται για τελετές οφθαλμοπορνείας. Το «Ερωτοδικείο» φρονώ πως ήταν μια υπόγεια λαογραφική μαρτυρία ανομολόγητων και επί χρόνια καταπιεσμένων παθών που ταλάνιζαν τη νεοελληνική κοινωνία με κατά συρροή ονειρώξεις. Θέλω να πιστεύω πως άφησα μια ιδιαίτερα και χαριτωμένα αμφιλεγόμενη πολιτιστική παρακαταθήκη. Ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, με προεκτάσεις και ανησυχίες καλά κρυμμένες από απαίδευτους και οκνηρούς οφθαλμούς. Πολλοί προσέγγισαν το εγχείρημά μου αυτό επιδερμικά, γελώντας με την εντός «κατάντια» ανθρώπων στριμωγμένων από την κοινωνική υποκρισία στο περιθώριο της ζωής, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι το περιθώριο είναι η άλλη όψη του καθρέπτη στον οποίο κοιτάζονται χαϊδεύοντας τα ναρκισσιστικά τους συμπλέγματα».

Ως μητέρα, πώς νιώθετε που το «Game of Love» προβάλλεται στις 9 το βράδυ;

«Είναι μια άλλη λίθος που συγκροτεί τον εκμαυλισμό των ηθών και την αβελτηρία ενός γενικότερου διανοητικού αυνανισμού που βρισκόμαστε εδώ και χρόνια. Είναι κι αυτά, βλέπετε, απότοκα ενός «ξεβλαχέματος» και ενός καλλιτεχνικού- τηλεοπτικού «κατινάζ», το οποίο επί χρόνια εκδίδετο σε τιμολογιακά ακριβές και ηθικά φτηνιάρες περιοδικές φυλλάδες».

Η άνοδος των ριάλιτι στην τηλεόραση συνδέεται με την οικονομική κρίση;

«Η χρυσή εποχή των ριάλιτι ήταν την τελευταία δεκαετία των παχέων αγελάδων –μη εξαιρουμένων και των αγελάδων που αφόδευαν του Αρναούτογλου– και της αμετροεπούς ευμάρειας και τηλεοπτικής βαλκάνιας ξεφτίλας και πνευματικής ένδειας».

Πιστεύετε ότι το «Ερωτοδικείο» ήταν «θύμα» εν τέλει της εποχής; Θα είχε καλύτερη τύχη αν το παρουσιάζατε 20 χρόνια μετά;

«Το «Ερωτοδικείο» δεν θα μπορούσε να ήταν «θύμα» της εποχής, γιατί ήταν μπροστά από την εποχή του, όπως όλα τα μεγάλα πρωτοποριακά καλλιτεχνικά πονήματα και ρεύματα αναγνωρίζονται πολύ μετά την εποχή τους, έτσι και το «Ερωτοδικείο» είχε αρχίσει ήδη να εισπράττει την μεγάλη αποδοχή και την αναγνώριση του τηλεοπτικού κοινού. Αδιάψευστος μάρτυρας η υψηλή τηλεθέαση της εν λόγω εκπομπής.

Το «Ερωτοδικείο» ήταν μια σκοτεινή προφητεία για ένα ζοφερό μέλλον. Αν παρουσιαζόταν σήμερα θα ήταν ένα δελτίο ειδησεογραφικών ηθών σε μια κοινωνία παράκρουσης, όπου η αισθητική της πασοκίλας, ξεβράζει από παντού, σε μια σειρά επίπλαστης εξτένσιον από ξανθιές ανταύγειες, σιλικονούχες, πλαστικές, ιαλουρονικό οξύ, μαύρο χρήμα. Όλα αυτά ήταν ΠΑΣΟΚ, όλα είναι ΠΑΣΟΚ και πολιτισμικό ΣΟΚ. Το «Ερωτοδικείο» ήταν ΑΝΤΙ- ΠΑΣΟΚ».

Αν ζούσε ο μεγάλος πάτρωνας και προστάτης των τεχνών Ιόλας και έβλεπε το «Ερωτοδικείο», σίγουρα θα το είχε κατατάξει σε μια έκφανση μεταμοντέρνας τέχνης, γιατί τελικώς ήταν τέχνη. Μπορεί για τους επικριτές του να μην ήταν τέχνη , αλλά , ωστόσο, δεν ήταν βλαχομπαρόκ».

twitter-logo-boxnewsΑναδημοσίευση από: youweekly.gr