ΕΣΗΕΑ
Φανή Πετραλιά (Γενική Γραμματέας Μ. Ι. ΕΣΗΕΑ), Μαρία Αντωνιάδου (Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και Μορφωτικού Ιδρύματος), Νικόλαος Πατακιάς (Πρέσβης της Ελλάδος στην Αιθιοπία), Ντεμπέμπε Εσέτου (πρωταγωνιστής της παράστασης), Ντέστα Αστράς (Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου της Αιθιοπίας) Σοφία Τσαντζάλου-Πατακιά (Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Αιθιοπία).

Συνέντευξη Τύπου για την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου Αιθιοπίας στο Ηρώδειο.

Στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ συνέντευξη τύπου για την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου Αιθιοπίας τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018 στο Ηρώδειο.

Το «Barefoot in Athens – Socrates’ Life» (“Bado Egir” στα Αιθιοπικά), αφιερωμένη στον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο Σωκράτη, παρουσία μελών του θιάσου, του κ. Νικολάου Χ. Πατακιά, πρέσβη της Ελλάδας στην Αιθιοπία, αλλά και του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδος, κ. Στάθη Λιβαθινού.

«Ανοίγουμε την αγκαλιά μας στους Αιθίοπες φίλους μας από μια χώρα που βγαίνει από πέτρινα χρόνια και θα έχουμε τη χαρά να τους δούμε στο Ηρώδειο, σε μια παράσταση αφιερωμένη στον Σωκράτη», ανέφερε στο χαιρετισμό της η κα Μαρία Αντωνιάδου, Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και του Μορφωτικού Ιδρύματος.

Μαρία Αντωνιάδου, Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και του Μορφωτικού Ιδρύματος
Μαρία Αντωνιάδου, Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και του Μορφωτικού Ιδρύματος

«Γενικότερα μας λείπουν γνώσεις για τα θέατρα χωρών, που μας περιβάλλουν. Όσο πιο πολλά μαθαίνουμε για τα θέατρα άλλων χωρών, τόσο πιο πολύ συνειδητοποιούμε ότι μοιάζουμε» είπε στη δική του ομιλία ο Στάθης Λιβαθινός.

«Πράγματα που σε μας είναι ακατανόητα, για άλλους έχουν ένα τεράστιο τίμημα». Επίσης ανέφερε:

«Στην Ελλάδα ο Σωκράτης δεν είναι ένα “πιασάρικο” θέμα. Το θεωρώ μειονέκτημα. Κάτι που συμβαίνει και με τα έργα του Σαίξπηρ. Όλα τα ξέρουν και κανείς δεν τα ξέρει. Το ότι μπορεί ο Σωκράτης να “μιλήσει” στην καρδιά ενός αφρικανικού λαού είναι ένα τεράστιο γεγονός. Είμαστε υποχρεωμένοι να σκύψουμε πάνω από τέτοιου είδους κείμενα και να τα φέρουμε κοντά μας, ξεκινώντας από τα σχολεία. Η γλώσσα μας είναι το μεγαλύτερο, το πιο ακριβό κεφάλαιο, κι αυτό που θα μείνει κοντά μας.»

Το λόγο πήρε στην συνέχεια ο 75χρονος θρύλος του Εθνικού Θεάτρου της Αιθιοπίας, ηθοποιός, φιλόσοφος κι ακτιβιστής, που έχει φυλακιστεί για τις ιδέες του Debebe Eshetu (Ντεμπέμπε Εσέτου), ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τον Στάθη Λιβαθινό για την παρουσία του το πρωί της πρεμιέρας του έργου, που σκηνοθετεί στο Εθνικό Θέατρο «Τίμων ο Αθηναίος» μεταξύ άλλων είπε:

«Ο Σωκράτης δίδαξε τη Δημοκρατία στο δρόμο χωρίς να ανοίξει σχολείο. Στην Αιθιοπία ζούμε ένα θαύμα και με το νέο πρωθυπουργό έχουμε τη δυνατότητα να εκφραστούμε για ότι πιστεύουμε, κάτι για το οποίο παλαιότερα θα διωκόμεθα. Οι Αιθίοπες ηθοποιοί είτε συμμετέχουν σε παράσταση, είτε όχι, έχουν σταθερή αμοιβή. Παλαιότερα, όταν εκφραζόντουσαν ελεύθερα, εάν δεν ήσαν αρεστοί, έχαναν τη δουλειά τους».

Ο ίδιος θυμήθηκε την έντονη παρουσία της ελληνικής παροικίας στην Αδδίς Αμπέμπα με το μεγάλο βιβλιοπωλείο «Γιαννόπουλος» και το περίφημο καφέ «Ορτεζάτος». Ανέφερε, επίσης, μια όμορφη ιστορία για το πώς στις αρχές της δεκαετίας του ’80 η Μελίνα Μερκούρη του έβγαλε … με πυροσβεστικές διαδικασίες βίζα να έρθει στην Ελλάδα –οι δύο τους είχαν αμοιβαία εκτίμηση ως μέλη του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.

Ο κ. Ντέστα Αστράς (Desta Astras), Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Αιθιοπίας, συμπλήρωσε:

«Έχουμε κάνει όλοι μας θυσίες για την εκπαίδευση και τη φιλοσοφία. Έχουμε σκοπό να συνεχίσουμε δυναμικά με ανάλογες πρωτοβουλίες στο μέλλον».

Τέλος, ο κ. Νικόλαος Πατακιάς, Πρέσβης της Ελλάδος στην Αιθιοπία, περιέγραψε τη διαδρομή των δυόμιση ετών μέχρι να γίνει πραγματικότητα η μεταφορά της παράστασης στο Ηρώδειο. Και κατέληξε:

«Σήμερα είμαστε εδώ, επιβεβαιώνοντας την πραγματοποίηση ενός ονείρου, που φέρνει πιο κοντά τους λαούς μας με την ευκαιρία των 100 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδος Αιθιοπίας».

Το θεατρικό έργο «Barefoot in Athens – Socrates Life» είναι ένα έργο – ύμνος στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και στις πανανθρώπινες αξίες της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης και Ελευθερίας του λόγου, τις οποίες δίδαξε και για τις οποίες θυσίασε τη ζωή του ο Σωκράτης.

Οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι, που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την παράσταση μπορούν να προμηθευτούν τα δελτία ελεύθερης εισόδου, στα εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών, Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου) ή ηλεκτρονικά www.greekfestival.gr.

BADO EGIR

Συγγραφέας: Maxwell Anderson

Μετάφραση στα Αμχαρικά: Aschalew Fekede

Σκηνοθέτης: Rahel Teshome Mohamed

Βοηθός Σκηνοθέτη: Endale Birhanu Mohamed

Σεναριογράφοι: Debebe Eshetu, Rahel Teshome Mohamed

Διευθυντής Παραγωγής/ Τεχνικός Διευθυντής: Alganesh Tariku Egigu.

Make-up artist: Tesfaye Gebremariam- Sahlemariam

Ηθοποιοί: Debebe Eshetu/ Henok Therabrurck (Σωκράτης), Azage Meseret Hiwot (Ξανθίππη), Daniel Ashenai Gezaw (Παυσανίας), Tarik Asteriaye Brhan (Θεοδότη), Mahateme Hayle Weldetensaye (Κρίτων), Solomon Teka Wolde (Φαίδων), Merid Tesfaye Mekonnen (Λύκων), Getachew Seleshi Asfaw (Δικαστής), Nigussie Bayle Shite (Λαμπροκλής), Surafel Tsegaye Abate (Λύσις), Getenet Teka Mamo (Σάτυρος), Yematawerk Tadese Demeke (Κριτίας/ Ένορκος), Endale Birhanu Mekonen (Μέλητος), Tesfaye Gebremariam- Sahlemariam (Ανυτος), Alganesh Tariku Egigu (Πυθία).

Νίκος Καζαντζάκης  Ο ταξιδευτής | Αφιέρωμα στον δημοσιογράφο – ανταποκριτή (Εκδήλωση)

twitter-logo-boxnews