Μίκης-Θεοδωράκης-διευθύνει-χορωδία-1000-ανθρώπων-ορχήστρα-Καλλιμάρμαρο
Μίκης Θεοδωράκης

Τα δάκρυα του τεράστιου Μίκη Θεοδωράκη συγκλόνισαν – Ο κόσμος φωνάζει «Αθάνατος».

Ο Μίκης Θεοδωράκης διευθύνει μία χορωδία 1000 ανθρώπων και μία ορχήστρα σε ένα Καλλιμάρμαρο γεμάτο κόσμο που πήγε να τιμήσει τον ίδιο και το έργο του.

Δεν είναι όρθιος και εκρηκτικός όπως συνήθιζε όταν διηύθυνε κάποια ορχήστρα. Αυτή τη φορά είναι καθισμένος και γλυκός, αλλά το ίδιο αγέρωχος, το ίδιο μεγάλος και ακόμα περισσότερο συγκινητικός.

Τα χέρια του θυμούνται, μάλλον πηγαίνουν από μόνα τους πια. Σχηματίζουν τις δικές τους ζωγραφιές και νοσταλγούν με τις δικές τους αερογραφίες

Κάποια στιγμή σηκώνεται όρθιος. Ζει την αποθέωση! Ο κόσμος φωνάζει «Αθάνατος» και τον χειροκροτεί περίπου ένα δεκάλεπτο. Τι ζωή σκέφτεσαι… Τι έργο! Τι δύναμη! Τι διαδρομή!

Ο Μίκης Θεοδωράκης με τα μεγάλα του χέρια φύσηξε σαν μπάτης και έσβησε τη γραφή. Την όποια γραφή. Ακόμα και εκείνη που έχει πολλά να του καταλογίσει για τις κατά καιρούς πολιτικές του τοποθετήσεις ή τις κινήσεις του στον πολιτικό χώρο…

Τα έσβησε όλα!

Δεν είχε πια καμία σημασία τίποτα από όλα αυτά. Τα χέρια του καθισμένου αρχιστράτηγου του ελληνικού τραγουδιού τα έσβησαν όλα και τα παρέδωσαν στα σπουδαία τραγούδια του.

Ήταν (και) εκεί, είναι εδώ και θα είναι εδώ κάθε φορά που θα ξαναγράφουμε πάνω στην άμμο την ξανθή το όνομά της για να έρχεται να σβήνει την γραφή. Κι ας είναι γλυφό το νερό κι ας έχουμε κοντή μνήμη.

Το βράδυ της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε στο Καλλιμάρμαρο στάδιο μία σπουδαία συναυλία προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη με τίτλο «Όλη η Ελλάδα για τον Μίκη -1.000 φωνές»!

Ήταν μία συγκλονιστική βραδιά για τους Έλληνες φίλους της μουσικής που συνέρρευσαν κατά χιλιάδες στο στάδιο και ίσως να μη γνώριζαν πως ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης, παρά τα κινητικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, θα ανέβαινε πάνω στη σκηνή για να καθοδηγήσει με… μαεστρία την χορωδία! Το έκανε, όμως, συγκλονίζοντας τα πλήθη,

Αυτή τη φορά, όμως, δεν συγκλονίστηκαν μόνοι όσοι τον άκουσαν και τον είδαν, αλλά και ο ίδιος ο μεγάλος μας συνθέτης! Δεν άντεξε την πολλή αγάπη που εισέπραξε και αφού διεύθυνε τα δύο τραγούδια του, το «Βρέχει στη Φτωχογειτονιά» και «Στο περιγυάλι το κρυφό», ξέσπασε σε λυγμούς, προκαλώντας μεγάλη συναισθηματική φόρτιση στο πλήθος.

twitter-logo-boxnewsΑναδημοσίευση από: musicpaper.gr – ereportaz.gr