Πρωθυπουργός - Αλέξης Τσίπρας
Πρωθυπουργός – Αλέξης Τσίπρας

Ποιος είναι ο Τζον Σφακιανάκης που ανέφερε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή στην πολύκροτη υπόθεση των βλημάτων.

Ένα νέο όνομα στην πολύκροτη υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία αποκάλυψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση της ερώτησης στη Βουλή.

Ο κ. Τσιπρας είπε ότι: «η διαδικασία κινήθηκε με την κανονική διαδικασία που είχε ξεκινήσει επισήμως τις διαδικασίες και όχι με τον «ενδιάμεσο» που αναφέρονταν στο τηλεγράφημα.

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών ρώτησε τον πρέσβη γιατί πιστεύει ότι πρέπει να κινηθούμε με την «πηγή».

Όπως είπε η απάντηση ήταν ότι η πηγή ήταν πολύ κοντά εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις. Ο Ν. Κοτζιάς ρώτησε τον πρέσβη ποια είναι η πηγή και ζήτησε να τη διαβιβάσει με ειδικό σήμα.

Τότε ο πρέσβης στο Ριάντ είπε ότι η «αρχική πληροφορία περιήλθε από το ίδιο πρόσωπο: αυτός ήταν Έλληνας και το όνομα Τζ. Σφακιανάκης από το Ηράκλειο Κρήτης. Το μόνο που γνωρίζουμε γι αυτόν ήταν πως το 2011 υπήρξε σύμβουλος αποκρατικοποιήσεων του υπουργείου Οικονομικών».

Τζον Σφακιανάκης
Τζον Σφακιανάκης

Ποιος είναι όμως ο Τζον Σφακιανάκης;

Στο εκτενές βιογραφικό που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο του πρακτορείου Bloomberg, φαίνεται πως ο κ. Σφακιανάκης  είναι επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων στο ίδρυμα Mohammad & Abdullah Al-Subeaei Investment.

Επίσης είναι επικεφαλής οικονομολόγος του ερευνητικού τμήματος της Βρετανικής Σαουδικής Τράπεζας, ενώ εργάζεται και για την Παγκόσμια Τράπεζα.

Νωρίτερα είχε εργαστεί σε επενδυτικές εταιρείες, καθώς επίσης και στο υπουργείο Οικονομίας και Σχεδιασμού του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.

Έχει εργαστεί ως σύμβουλος στο Gulf Research Center ενώ τακτικά αρθρογραφεί για οικονομικά ζητήματα της Σαουδικής Αραβίας καθώς επίσης και της ευρύτερης περιοχής του Κόλπου.

Βράβευση του Πρίγκιπα Nawaf Bin Faisal στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (photos)

twitter-logo-boxnews

Αναδημοσίευση από:  newpost.gr